Rugklachten, uitstralende pijn in arm of been, migraine, slechte darmwerking, onbegrepen buikklachten, huilbaby’s, .. Veel volwassenen en kinderen leven met dergelijke klachten. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar vaak kunnen die de oorzaak niet wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt. Osteopathie kan in dergelijke situaties wellicht hulp bieden.
De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Ons lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en in een voortdurende wisselwerking met elkaar functioneren. Ze zijn met elkaar verbonden door onder andere bindweefsel, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
Als ons lichaam gezond isheeft zij een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen. Is het evenwicht verstoord, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of een operatie, stress, of slechte voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen.
Een verstoorde functie in het ene systeem kan zijn weerslag hebben op het andere. Zo hoeft de oorzaak van een chronische rugpijn niet per definitie in een geblokkeerde ruggewervel te zitten. Ook organen zijn door hun verbindingen met de wervelkolom in staat om de functie van de rug (negatief) te beinvloeden.
Kortom: pijnklachten kunnen zich op een andere plaats uiten dan daar waar de oorzaak is gelegen, daarom wordt het lichaam in zijn totaliteit onderzocht en behandeld.
Beweging en beweeglijkheid spelen een hoofdrol in de osteopathie. Dat zijn niet alleen bewuste bewegingen zoals lopen en tillen, maar ook veel onbewuste bewegingen. Het middenrif bijvoorbeeld, zorgt door zijn op-en-neer gaande beweging ervoor dat de nieren een “afstand” afleggen van 600 meter per dag. Daarnaast houdt deze beweging van het middenrif de gehele buikinhoud in beweging: niet alleen belangrijk voor de beweeglijkheid van de darmen, maar is zij ook een onmisbaar element voor de terugstroom van bloed en lymfe naar de borstholte. De osteopaat test deze beweeglijkheid van de verschillende weefsels in het lichaam.
Er kan een verlies aan beweeglijkheid ontstaan. Door krachten van buitenaf of door processen in het lichaam zelf, denk daarbij aan problemen die ontstaan ten gevolge van;
- overbelasting;
- trauma, harde val of kneuzing;
- operatie, littekenweefsel en verklevingen;
- langdurige stress;
Een vermindering van beweeglijkheid heeft een negatieve invloed op de circulatie. Een goede beweeglijkheid van het bindweefsel, goede doorstroming van het bloed, een goede afvoer van lymfe en vocht rond cellen is van levensbelang voor een optimale voedingstoestand van ons lichaam.